marți, 26 martie 2013

Salvatorii din elicopterul rosu!

De fiecare data cand eram mic si vedeam ca in oras aterizeaza un elicopter, ma intrebam, oare unde aterizeaza?  De ce aterizeaza? Cum arata? Dupa o perioada de timp am aflat ce este de fapt cu acel elicopter si de ce ateriza. Ei bine, era vorba despre elicopterul SMURD, sau mai bine zis, ESA (echipaj de salvare aeriana). De ce ESA? Cine sunt ei si ce fac? Echipajul de salvare aeriana, pe scurt ESA, este o "ambulanta aeriana". Acest serviciu a luat nastere din necesitatea salvarii pacientilor aflati in stare critica, care au nevoie de o interventie rapida si de inalta competenta. Din acest serviciu fac parte medicii SMURD, primele interventii de acest tip incepand chiar din anul 1997. Din 2004, in cooperare cu Ministerul Administratiei si Internelor, SMURD asigura interventia pe plan national cu doua elicoptere amplasate la Bucuresti si  Targu-Mures. Pentru misiunile de salvare aero-medicale, acestia folosesc  elicopterul usor multifunctional, Eurocopter EC 135P2, aflat in dotarea Unitatii Speciale de Aviatie a Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Elicopterul usor multifunctional, Eurocopter EC 135P2 , a intrat in dotarea Unitatii Speciale de Aviatie a Ministerului Internelor si Reformei Administrative in luna februarie a anului 2004 si poate executa orice tip de misiuni solicitate. Acesta are in dotare diverse aparate, menita sa ii ajute pe piloti in desfasurarea misiunilor mult mai usor, dar si o seria de aparate de terapie intensiva, pentru a-i ajuta pe medicii SMURD sa stabilizeze pacientul si sa-l mentina in viata. Printre ele numarandu-se: 

FLIR - sistem de detectare, normala si in infrarosu, si transmitere in timp real a imaginilor 
NVG - sistem/ochelari de vedere pe timp de noapte 
SUNLIGHT - proiector pentru misiuni de cautare-salvare pe timp de noapte 
GIGAFOANE - pentru adresare publica 
ECHIPAMENTE MEDICALE – defibrilator cardiac portabil, monitor, aparat pentru ventilatie si aspiratie, sonda endotraheala, targa echipament traumatisme, masca si tub de oxigen.

Unde intervin ei? Medicii de pe acest elicopter intervin in cazurile de urgenta, acolo unde este necesara o interventie rapida si de inalta calitate pentru stabilizarea unui pacient si transprortarea lui la un spital de specialitate cat mai rapid. De regula dintr-un echipaj ESA fac parte 4 persoane:  un medic, care a absolvit cursuri în acordarea asistentei medicale de urgenta. Un asistent medical, cu pregatire in acordarea asistentei medicale de urgenta. Un pilot şi un copilot. De ce ingeri salvatori? Pentru ca de fiecare data apar din cer si reusesc sa stabilizeze pacientul. In decursul unui an de zile, am surprins mai multe interventii ale acestora, astfel mi-am permis sa fac o mica selectie mai jos.










 
















Un comentariu: